Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κρέμα βαλσαμόχορτου & καλέντουλας


Κρέμα με βαλσαμόχορτο και καλέντουλα

  

Βαλσαμόχορτο ή υπερικό                                                   Καλέντουλα

Θα σας δώσω σήμερα μια εύκολη συνταγή για την παρασκευή μιας κρέμας που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε ως αντιρυτιδική για το πρόσωπο σε ξηρές επιδερμίδες είτε ως επουλωτική για σκασμένα χέρια, έκζεμα, ραγάδες κτλ. Για την παρασκευή της κρέμας πρέπει να παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο, μπορεί να το ξέρετε και σαν σπαθόλαδο, και λάδι καλέντουλας ως εξής:

Μαζεύετε λουλούδια από βαλσαμόχορτο και καλέντουλα και τα τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα με καπάκι. Γεμίστε τα βάζα, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το βαλσαμόχορτο και ηλιέλαιο για την καλέντουλα, μέχρι να καλυφτούν τα λουλούδια και κλείστε καλά τα βάζα. Τοποθετείστε σε ηλιόλουστο σημείο για 20 μέρες. Κατόπιν σουρώστε τα λουλούδια και φυλάξτε το λάδι σε σκούρο μπουκάλι αφού προσθέσετε 2-3 κάψουλες βιταμίνη Ε (μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο της περιοχής σας).

Ας φτιάξουμε τώρα την κρέμα μας. Θα χρειαστείτε

  • 50 ml βαλσαμόλαδο 
  • 50 ml λάδι καλέντουλας
  • 50 ml αποσταγμένο νερό
  • 1 κ.σ. φυσικό κερί μέλισσας 
  • 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
  • 2 κάψουλες βιταμίνη Α

Θα χρειαστούμε δύο πυρίμαχα δοχεία τα οποία φροντίζουμε να τα ζεματίσουμε όπως και κάθε άλλο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε το βαλσαμόλαδο, το λάδι καλέντουλας και το κερί μέλισσας τριμμένο στο ένα δοχείο και το αποσταγμένο νερό στο άλλο. Ζεσταίνουμε και τα δύο δοχεία μαζί σε μπαιν μαρί. Μόλις αρχίσει να λιώνει το κερί ενώνουμε το περιεχόμενο των δυο δοχείων και αρχίζουμε να χτυπάμε την κρέμα μας με ένα multi μιξεράκι το οποίο τοποθετείται μέσα σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα ρίχνουμε και τις βιταμίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα συνολικά για 5 περίπου λεπτά. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι το οποίο κλείνουμε καλά μόνο όταν κρυώσει η κρέμα εντελώς. Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου