Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Καιροί ου μενετοί ( ακόμη δεν έμαθες κάποια πολεμική τέχνη ; )Ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα!

Γράφει ο Αυτομέδων


Από την Ναυτεμπορική της 20/2/2013 διαβάζουμε:Απρόοπτη εξέλιξη για τον θύτη είχε μία απόπειρα ληστείας σε βάρος 20χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Η κοπέλα γνώριζε πολεμικές τέχνες κι όταν ο επίδοξος ληστής την απείλησε με μαχαίρι για να της αρπάξει την τσάντα, εκείνη διατήρησε την ψυχραιμία της και με αστραπιαίες κινήσεις, όχι μόνο τον αφόπλισε αλλά του κατάφερε και καίρια χτυπήματα, υποχρεώνοντάς τον σε άτακτη φυγή.
  Λίγο αργότερα, όμως, ο ληστής, ηλικίας 40 ετών, εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου και συνελήφθη. 
http://www.naftemporiki.gr/story/614246

Σε μία κοινωνία υπό κατάρρευση ,την οικονομική ανέχεια και την ανεργία στα ύψη , την λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτη,την εγληματικότητα να αυξάνει ημέρα με την ημέρα , την αστυνομία που υφίσταται και αυτή τις συνέπειες της κρίσης να θέλει την βοήθειά μας , είναι καιρός ο καθείς προσωπικά να αρχίσει την εκμάθηση κάποιας πολεμικής τέχνης , οργανωμένα , συστηματικά σε αναγνωρισμένες σχολές και εξειδικευμένους δασκάλους.Μάλιστα  όχι μόνον θα μάθει να αμύνεται , αλλά θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση , θα βιώσει μία ψυχική ηρεμία , και θα έχει όφελος υγείας , αφού πρέπει να σημειώσω ότι μπορεί κάποιος να ασκείται από 5 έως 85 χρόνων.
Πληροφορίες για όλες τις πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα βρήκα στα :
1)  http://www.polemikes-tehnes.gr/index.php και 
2)http://www.alkimachon.gr/component/option,com_frontpage/Itemid,1/lang,el/
επίσης στις : 
http://mart-art.gr/frontend/index.php

http://www.samurai24.gr/portal/

http://www.wingchunonline.gr/
ευχαριστώ πολύ όλες τις ανωτέρω ιστοσελίδες και παρουσιάζω εν συντομία τα διάφορα είδη , δίδοντας λίγες πληροφορίες , χρήσιμους συνδέσμους , ενώ σε ορισμένες από τις πολεμικές τέχνες υπάρχουν βίντεο μικρής διάρκειας που θέλουν να καταδείξουν ορισμένες ιδιαιτερότητες  .
Μία γενικότερη παρατήρηση είναι ότι κάποια από τα είδη αυτά είναι άμεσα εφαρμόσιμα , δεν έχουν συγκεκριμένους κανόνες ή κινήσεις και στοχεύουν στην εξουδετέρωση της απειλής , ενώ άλλα είδη έχουν "φόρμες" κινήσεων , υποστηρίζονται από μία άλλη στάση φιλοσοφίας της ζωής και απαιτούν πάροδο ικανού  χρονικού διαστήματος έως ότου κάποιος μπορέσει να εξουδετερώσει τέτοιες απειλές.  Τα πρώτα είδη αξίζει κάποιος να τα προσέξει  κάπως εκτενέστερα , γιατί ακριβώς οι καιροί δεν περιμένουν!Ακολουθούν 46 είδη πολεμικών ( και όχι μόνον ) τεχνών , συνοπτικά μάλιστα σας τα δίνω εδώ :
 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
1)Παγκράτιον
2) Πάλη
3) Πυγμαχία 
ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 
4) Αϊκίντο
5)Ζίου Ζίτσου  
6)Ιάϊντο-Κέντο-Ναγκινάτα-Τζόντο
7)Καράτε
8)Κιούντο
9)Κορίου Μπούντο 
10)Νιντζούτσου
11)Σούμο 
12)Τζούντο
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
13) Γου Σου
14)Γουίνγκ Τσούν
15)Γου Τάνγκ
16)Μπα Τζι Τσουάν ( ή Πα Κουά Τσάνγκ ) 
17)Νύχι του αετού
18)Πρέϊνγκ Μάντις Κουνγκ Φου ( Τανγκ Λανγκ Τσουάν )
19)Σαολίν
20)Σινγκ Γι Τσουάν
21)Τάϊ Τσι Τσουάν
22)Τσόϊ Λι Φουτ
23)Φου Τζο Πάϊ
24)Χουνγκ Καρ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
25)Τάε Κβόν Ντό
26)Τάνγκ Σου Ντό ( Σού Μπακ Ντό )
27)Χαπκίντο 
28)Χάϊντογκ Γκούμντο
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
29)Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου
30)Καποέϊρα
31)Κένπο
32)Κίκ Μπόξινγκ
33)Κραβ Μαγκά
34)Μικτές Πολεμικές Τέχνες ( ΜΜΑ )
35)Μούϊ Τάϊ
36)Ξιφασκία
37)Οκινάουα Τε Τάϊ
38)Οπλομαχία ( Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή - Αναγεννησιακή )
39)Σαβάτ( Γαλλικό Μπόξ) /Μάχη υποταγής( Σαμπμίσιον Γκράπλινγκ )
40)Σέμι Κόντακτ
41)Σκοποβολή ( Πρακτική  )
42)Τζιτ Κουν Ντο
43)Τοξοβολία
44) Τσαπ Κουν Ντο 
45)Φιλιππίνο Κόμπατ Σύστεμ ( Άρνις - Εσκρίμα - Κάλι )
46)Συστέμα 

Αναλυτικά λοιπόν :


 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

1)Παγκράτιον
Συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης (περιλαμβάνει τεχνικές ρίψεων και ανατροπών και χτυπήματα με χέρια και πόδια)
Παγκράτιον


Ιστορικά ξεκινάει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με τους Ολυμπιακούς αγώνες , εξαφανίζεται κατά την Βυζαντινή περίοδο για να αναβιώσει την δεκαετία του 1990 .Στα 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος.Όλη η ορολογία του αθλήματος είναι στα αρχαία ελληνικά , προσελκύοντας έτσι όποιον αγαπά τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό , απευθύνεται κυρίως σε νεότερους ανθρώπους με καλή σωματική υγεία .
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος :
http://pangration.org/home.html 
Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο όπου γίνεται μία παρουσίαση του αθλήματος
Επίσης μία διεθνής παρουσίαση του αθλήματος , η γλώσσα είναι η αγγλική 


2) Πάλη
Ολυμπιακό άθλημα , όπου σε αγώνα σώμα προς σώμα 2 άτομα της ιδίας κατηγορίας βάρους , προσπαθούν να βάλουν την πλάτη ο ένας του άλλου στο έδαφος , με συγκεκριμένες λαβές και  κανόνες.
ΠάληΙστορικά η πάλη ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα σε πανάρχαιους χρόνους  ( σήμερα καλείται ελληνορωμαϊκή ) ενώ  υπάρχει και η ελεύθερη ( προερχόμενη από την Αγγλία και κατόπιν Αμερική με διαφορά την χρήση και των ποδιών). Μεγαλύτεροι σε ηλικία που υπολείπονται σε ευλυγισία και δύναμη , μάλλον το αποφεύγουν.
Σύνδεσμος της Ομοσπονδίας :
http://www.eofp.gr/ 
Παρακολουθείστε ολιγόλεπτο βίντεο από αγώνα πάλης :


3) Πυγμαχία 
Ολυμπιακό άθλημα  όπου  οι αντίπαλοι προσπαθούν να βγάλει ο ένας τον άλλον εκτός μάχης μόνον με τις γροθιές τους.
Πυγμαχία


Ιστορικά αναφέρεται από τον Όμηρο , όμως η σύγχρονη μορφή με κανόνες ξεκινάει στην Αγγλία του 18ου αιώνα.Είναι απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση , καθώς η συνεχής ανταλλαγή χτυπημάτων είναι εξουθενωτική.Είναι εξαιρετικά γρήγορος τρόπος να μάθει κανείς ένα αποτελεσματικό σύστημα μάχης , αν και απευθύνεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες.
Σύνδεσμος της Ομοσπονδίας:
http://www.hellenicboxing.org.gr/
Ακολουθεί βίντεο με στιγμιότυπα από τις μεγαλύτερες μορφές της επαγγελματικής πυγμαχίαςΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ 


4) Αϊκίντο
Ιαπωνική πολεμική τέχνη πάλης , με ιδρυτή τον Ουεσίμπα Μοριχέϊ  . 
Αϊκίντο
Διαποτισμένο από την φιλοσοφία του ιδρυτού του το Αϊκίντο δεν στηρίζεται καθόλου στην μυϊκή δύναμη αλλά αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του αντιπάλου χωρίς τραυματισμό, με μικρές κυκλικές κινήσεις που θέτουν τον επιτιθέμενο εκτός γραμμής επίθεσης , διάσπαση της ισορροπίας του , καθηλώσεις ή και ακινητοποιήσεις , πτώσεις που θυμίζουν τζούντο  , αφοπλισμό και χρησιμοποίηση ξύλινου ξίφους ( μπόκεν ) , ξύλινου ραβδιού 1,20 μ ( τζό ) και μαχαιριού ( τάντο ) . Κατά την φιλοσοφία του Ουεσίμπα  Μοριχέϊ απαγορεύονται οι αγώνες και προέχει η αλληλοκατανόηση των ανθρώπων , εξ ου και η ονομασία ως τέχνη της αρμονίας ή της μή αντίστασης , της ειρήνης. Από τα 3 στύλ που υπάρχουν σήμερα , ένα ,  το Αϊκικάϊ διοικείται από τον εγγονό του Ουεσίμπα Μοριχέϊ , τον Ουεσίμπα Μοριτέρου ακολουθώντας το παραδοσιακό ιαπωνικό σύστημα. 
Είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία ( ειδικά ασκείται εύκολα κανείς και άνω των 70 ετών εξ ου και οι μεγάλοι δάσκαλοι είναι πάνω από αυτήν την ηλικία ), ακόμη και για ανθρώπους με αναπηρία(ή σε αναπηρικό καρότσι   ή  και τυφλοί ) . Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και σχολές εδώ : 
http://aikido.gr/aikiJsite/
και εδώ :  
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles.php?cat_id=14
Ακολουθεί βίντεο το οποίο δείχνει σε πραγματικές συνθήκες στον δρόμο πως δάσκαλος του Αϊκίντο εξουδετερώνει επιτιθέμενους , χρησιμοποιώντας έξυπνα το σώμα του ενός επιτιθέμενου ως εμπόδιο στον άλλον :
Τέλος να σημειώσω ότι έχει γίνει γνωστό και από τον ηθοποιό και δάσκαλο Στήβεν Σήγκαλ με πλήθος αμερικανικών ταινιών .

5)Ζίου Ζίτσου  
προφέρεται ακόμη και ως "ζουζούτσου" ή ως "τζουτζούτσου"και είναι μαχητικό άθλημα πάλης - πυγμαχίας ( ή αν θέλετε συνδυασμός τζούντο- το οποίο άλλωστε είναι μετεξέλιξη του ζίου ζίτσου -  και καράτε ).
Ζίου Ζίτσου
Ιστορικά είναι η μία από τις δύο πανάρχαιες τέχνες της Ιαπωνίας ( η άλλη είναι το Σούμο ) την οποίαν μάθαιναν οι πολεμιστές και αργότερα οι ονομαστοί σαμουράϊ , οι οποίοι και την τελειοποίησαν , ενώ αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία άλλων πολεμικών τεχνών ( Αϊκίντο , Τζούντο , Κένπο ) . Με γροθιές , λακτίσματα , ρίψεις , ανατροπές , κλειδώματα , πνιγμούς , μαχαίρι τάντο ή ραβδί  , έχει πολύπλοκες τεχνικές και στόχο να εξουδετερώσει τον αντίπαλο είτε σε όρθια θέση  είτε στο έδαφος .Η πληρότητα των τεχνικών κάνει  το ζίου ζίτσου ιδιαίτερα ελκυστικό στον τομέα της αυτοάμυνας και γι αυτό σε διάφορες παραλλαγές διδάσκεται στα σώματα ασφαλείας και στους στρατούς αρκετών χωρών . Στον αγωνιστικό τομέα έχει διπλή διάσταση : μάχης και τεχνικής .Σύνδεσμος της Ελληνικής φιλάθλου ερασιτεχνικής ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου :
http://www.jujitsu.gr/
Ακολουθεί βίντεο που δείχνει την αποτελεσματικότητα της τέχνης σε διάφορες καταστάσεις καθώς και δεύτερο με επίδειξη 20 τεχνικών  :


6)Ιάϊντο-Κέντο-Ναγκινάτα-Τζόντο
Ιαπωνική πολεμική τέχνη του ξίφους ( Ιάϊντο και Κέντο ) , "γυναικείου" λογχοπελέκεως ( Ναγκινάτα ) και ραβδιού ( Τζόντο ) .  


Ιάϊντο

Κέντο

Ναγκινάτα

Τζόντο
Ιστορικά ο χειρισμός του ξίφους  Ιάϊντο και η συμπλοκή Κεντζούτσου- ο πρόγονος του Κέντο -  αποτελεί ενιαία τέχνη από την οποία τον16ο αιώνα αυτονομείται το Ιάϊντο και τον 18ο το Κέντο , παίρνοντας τις σημερινές τους μορφές τον 20ο αιώνα.Σήμερα το Ιάϊντο διδάσκεται με αληθινά σπαθιά ( κατάνα ) κατά μόνας σε φόρμες ( κάτα ) , ενώ το Κέντο με ομοίωμα από μπαμπού ( σινάϊ )και πανοπλία και είναι πλήρως μαχητικό και δυναμικό , εξαιρετικά μάλιστα δημοφιλές στις τάξεις των Ιαπώνων.Η Ναγκινάτα στην οποία εξασκούνται γυναίκες και άνδρες  είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό όπλο με 1,80 μέτρα μήκος που στο τελείωμά του έχει λάμα 50 εκατοστών και βάρος περίπου 8 κιλών ( καθόλου γυναικείο όπλο θα έλεγα ) , ενώ το Τζό είναι ένα ραβδί με μήκος 1,20 μέτρων το οποίο εφηύρε ο Μούσο Γκονοσούκε κατά τον 17ο αιώνα φέρεται να νίκησε διάσημο ξιφομάχο της εποχής και θεωρείται εξαιρετικό όπλο , μάλιστα το φέρουν σήμερα δυνάμεις της ιαπωνικής αστυνομίας . Ο εξοπλισμός ίσως έχει κάποια οικονομική επιβάρυνση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα αθλήματα αυτά.
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιάϊντο - Κέντο - Ναγκινάτα - Τζόντο :
http://www.eokin.gr/index.htm
Ακολουθούν  βίντεο με αγώνα Κέντο , Ναγκινάτα , κοπής Ιάϊντο και επίδειξης Τζόντο :


7)Καράτε
Ιαπωνική πυγμαχία με χτυπήματα χεριών αλλά και ποδιών , παρά το γεγονός πως καράτε σημαίνει " άδεια χέρια " .
Καράτε
Ιστορικά η τέχνη ξεκινά από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Οκινάουα  ( και όχι της Ιαπωνίας ) , με πιθανή επιρροή από το κινεζικό Κουνγκ Φου , έως ότου ο Φουνακότσι Γκιτσίν (1868 - 1957 ) το μεταφέρει από την Οκινάουα στην Ιαπωνία τον 20ο αιώνα.Εκεί βελτιώνεται από πολλούς δασκάλους , περνά στις ΗΠΑ και προκύπτουν σήμερα πολυάριθμα στυλ, με δύο βασικούς κλάδους  : α) κλασσικό / παραδοσιακό καράτε , είτε με ανάπτυξη στην Ιαπωνία ( Σότοκαν , Ουάντου Ρίου ) είτε στην Οκινάουα ( Γκότζου Ρίου , Σίτο Ρίου , Σόριν Ρίου )  με έμφαση στις κατά μόνας φόρμες και ελεύθερο παίξιμο ημι-επαφής ( Σεμί - κόντακτ ) και β) σύγχρονο καράτε ( Κιοκούσιν Κάϊ και παραλλαγές κυρίως στις ΗΠΑ, Σίντοκαν  ) με έμφαση Σεμί - κόντακτ αλλά και πλήρους επαφής ( Φουλ - Κόντακτ )
Σημειωτέον ότι σε στυλ της Οκινάουα ( π.χ. Σόριν Ρίου ) απαντώνται και όπλα όπως τα νουντσάκου ( δυό κοντά ραβδιά ενωμένα με σχοινί ή αλυσίδα ) , τα τόνφα ( μακρύ γκλόμπ με λαβή ) , τα σάϊ ( κοντές τρίαινες με μακρύτερη την κεντρική ακίδα ) ,  τα κάμα ( κοντά δρεπάνια ) και το μπό ( δίμετρο κοντάρι ) , τα οποία και διδάσκονται ως παραδοσιακά όπλα ( ένα Οκινάουα Κομπούντο ) !
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε :
http://www.elok.gr/
Ακολουθεί βίντεο με αγώνα καράτε και Νοκ Άουτ σε 22 δευτερόλεπτα ! 


8)Κιούντο
Η τέχνη του τόξου , με πολλούς δυτικούς τοξοβόλους να θέλουν να την παρακολουθήσουν για λόγους καλύτερης συγκέντρωσης . 
Κιούντο
Το τόξο από μπαμπού , δύο μέτρων , και με δύο βέλη σε στόχο 28 - 60 μέτρων , με παραδοσιακή περιβολή είναι ένα άθλημα που γοητεύει αρκετές γυναίκες στην Ιαπωνία , ενώ μάλλον δεν υπάρχει στην Ελλάδα .

9)Κορίου Μπούντο (  Κομπούντο )
 Οι  " παλιές παραδόσεις " ή ό,τι υπήρχε στην Ιαπωνία προ του 1868 μ.Χ.
Κορίου Μπούντο
Η τέχνη καλύπτει δεκάδες ένοπλες και άοπλες παραδόσεις , ενδιαφέρουσα προσωπικότητα ο Σίνκο Ματαγιόσι ( 1888-1947 ) που έφερε το Κομπούντο στην σύγχρονη ζωή.Ονόματα τεχνών : ΜούσοΤζίκιντεν Έισιν Ρίου και Μούσο Σίντεν Ρίου ( παλιό ιάϊ τζούτσου ) , Σινγκάκε Ρίου ( στρατηγική , ζίου ζίτσου , ιάϊ ) , Τένσιν Σόντεν Κατόρι Σίντου Ρίου ( ξίφος εναντίον όλων των άλλων όπλων ) , Τόντα Χά  Μπούκο Ρίου ( Ναγκινάτα εναντίον άλλων όπλων ) , Αράκι Ρίου ( Ζίου ζίτσου και ξίφος εναντίον κάθε είδους άλλου όπλου ) ,  Ντάϊτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου ( με 1000 χρόνια ιστορία και κάποτε δάσκαλο τον Ουεσίμπα Μοριχέϊ , ιδρυτή του Αϊκίντο ) .
Ενδιαφέρον ιστολόγιο για να βρεί κάποιος πληροφορίες για το τι γίνεται στην Ιαπωνία εδώ  : http://budobabble.blogspot.gr/2011/11/blog-post_20.html
Σύνδεσμοι σχολών στην Ελλάδα , εδώ : 
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/46/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF 

10)Νιντζούτσου
ή Νίνπο , τέχνη στρατηγικής , κατασκοπείας , δολιοφθοράς , κάλυψης , απόκρυψης, παραλλαγής , απόδρασης , παρασκευής δηλητηρίων , εκρηκτικών , άοπλων τεχνικών ( χτυπήματα , λακτίσματα , ρίψεις , εξαρθρώσεις , πνιγμούς , ακινητοποιήσεις ) και ένοπλων ( τοξοβολία , ξίφος , ραβδιά , ναγκινάτα , σούρινγκεν - λεπίδες που πετιούνται ή κρατιούνται - και κάθε άλλο παραδοσιακό όπλο ) .
Νιντζούτσου
Έχει ιστορία 800 ετών , όταν ο νίντζα ήταν στον αντίποδα του ήρωα σαμουράϊ . Η τέχνη έγινε γνωστή στα 1980 ( πολλές αμερικανικές ταινίες συνέτειναν σε αυτό ) από την οργάνωση Μπούτζινκαν και τον δάσκαλο Μασαάκι Χατσούμι .Ο Νίντζα πρέπει να έχει τις ακόλουθες 18 ικανότητες :
Seishin-teki kyōkō (πνευματική λεπτότητα, ευγένεια) 
Taijutsu (άοπλη μορφή μάχης) 
Kenjutsu (μάχη με σπαθί) 
Bōjutsu (μάχη με ραβδί) 
Shurikenjutsu (εκτόξευση αστεριών) 
Sōjutsu (μάχη με λόγχη) 
Naginatajutsu ( μάχη με naginata, ειδικό ξίφος) 
Kusarigamajutsu (μάχη με kusarigama) 
Kayakujutsu ( εκρηκτικά) 
Hensōjutsu (μεταμφίεση) 
Shinobi-iri (μέθοδοι αθόρυβων εισβολών) 
Bajutsu ( ιππευτική δεινότητα) 
Sui-ren (εκπαίδευση στο νερό) 
Bōryaku (μέθοδοι τακτικής) 
Chōhō (κατασκοπεία) 
Intonjutsu (τεχνικές απόδρασης) 
Tenmon (μετεωρολογία) 
Chi-mon (γεωγραφία) 

Για σχολές στην Ελλάδα δείτε εδώ :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/20/%CE%9D%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85
Ακολουθεί βίντεο με επίδειξη άοπλων και ένοπλων τεχνικών  :


11)Σούμο 
Πανάρχαια τέχνη που ανάγεται στην μάχη δύο θεών για τον έλεγχο των ιαπωνικών νήσων , 2500 χρόνια πριν!
Σούμο
Οι δύο αντίπαλοι , σχεδόν γυμνοί , προσπαθούν να βγάλουν ο ένας τον άλλον έξω από τα όρια ενός κύκλου 4,5 μέτρων ή να αγγίξει ο ηττημένος το έδαφος με οποιοδήποτε μέρος του σώματος , εκτός από τις πατούσες του.Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος την τέχνη του σούμο είναι να ζυγίζει άνω των 150 κιλών , υπάρχουν περίπου 700 επαγγελματίες στην Ιαπωνία , προερχόμενοι από 54 σχολές .

12)Τζούντο 
Ολυμπιακό άθλημα ιαπωνικής πάλης ( σε αντίθεση με την ελληνική οι αθλητές φορούν ρούχα τα οποία και τα χρησιμοποιούν για να πιάνουν ο ένας τον άλλον ) .
Τζούντο
Ευγενής δρόμος ή Απαλή τέχνη είναι η σημασία της λέξης τζούντο .Αν και εξέλιξη του ζίου ζίτσου/ τζουτζούτσου , ιδρυτής του είναι ο Τζίγκορο Κάνο (1860 - 1938 ) , ο οποίος υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής , κατέβαλε προσπάθειες για να χαρακτηριστεί το τζούντο ολυμπιακό άθλημα , κάτι που τελικά έγινε στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 1964. Εξαιρετικά δημοφιλές παγκόσμια , το τζούντο , χρησιμοποιεί ρίψεις , ακινητοποιήσεις , εξαρθρώσεις τόσο σε όρθια θέση όσο και στο έδαφος . Κατάλληλο για κάθε ηλικία , με την σημείωση όμως ότι οι περισσότεροι σύλλογοι προωθούν το αγωνιστικό μέρος και τις μικρές ηλικίες.
Σύνδεσμος της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο :
http://www.hjf.gr/
Ακολουθεί βίντεο με στιγμιότυπα από τον δικό μας χρυσό ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη  :


ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ13) Γου Σου - Wu Shu
Η "πολεμική τέχνη " αυτό που στην Δύση γνωρίζουμε με τον όρο Κουνγκ Φου .
Γου Σου
Άοπλο και ένοπλο μαχητικό άθλημα ,αναπτύχθηκε παλαιά κατά την εκπαίδευση των κινέζων στρατιωτών αλλά και ως επίδειξη σε καιρό ειρήνης .Τα στυλ που προέρχονται από τον Βορρά δίνουν έμφαση στα λακτίσματα και στην γοργή ροή της κίνησης ενώ αυτά του Νότου δίνουν έμφαση στις κινήσεις των χεριών και στην σταθερή έδραση.Τα εξωτερικά στυλ δίνουν δύναμη , έκρηξη , αντοχή , ταχύτητα , τα εσωτερικά στυλ προσδίδουν στο άτομο την εσωτερική ενέργεια  " τσί " και γενικά μιά εσωτερική φιλοσοφία ζωής .
Το Γου Σου έχει 3 κλάδους , την πρακτική "φορμών " με ή χωρίς όπλα , αγώνες ημιεπαφής με προστατευτικά , και αγώνες πλήρους επαφής ( σάντα ) με κανόνες Τάϊ ή Κικ Μπόξινγκ.
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται στις μέρες μας για να χαρακτηρισθεί ολυμπιακό άθλημα , ενώ στην Δύση έγινε ιδιαίτερα γνωστό από τον ηθοποιό Τζέτ Λί .
Σύνδεσμος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας :
http://www.iwuf.org/index.asp
Σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας :
http://www.ewuf.org/home/index.html
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας  :
http://www.wushu.org.gr/
Ακολουθεί βίντεο με Τζέτ Λί :


14)Γουίνγκ Τσούν - Wing Chun
Πολεμική τέχνη κινεζικής πυγμαχίας -χαμηλών λακτισμάτων (κουνγκ φου )
Γουινγκ Τσουν/Γιπ Μαν Μπρους Λη
Η ιστορία ξεκινά στα μέσα του 17ου αιώνα ή αρχές 18ου όταν η μοναχή  Νγκ Μούϊ απέδρασε από την καταστροφή του νότιου ναού  Σαολίν και βρήκε καταφύγιο στον ναό του Λευκού Γερανού. Εκεί παρατηρώντας την μάχη μεταξύ ενός  γερανού και ενός φιδιού , ανέπτυξε  μιά  τέχνη όπου ο αμυνόμενος δεν χρησιμοποιεί την δική του δύναμη αλλά του αντιπάλου .Την δίδαξε σε μία κοπέλα της περιοχής την Γιμ Γουϊνγκ Τσούν , η οποία με την σειρά της την τελειοποίησε και άρχισε να την διαδίδει .Κατά άλλους η τέχνη είναι παλαιότερη και διδάσκονταν στον νότιο ναό Σαολίν.Από εκεί φθάνουμε στον διάσημο δάσκαλο Γιπ Μαν ( 1893  - 1972 ) και στον διάσημο ηθοποιό Μπρους Λή οπότε γίνεται γρήγορα γνωστή στην Δύση.
Εξωτερικό στυλ , χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη άμυνα κι επίθεση , με απλές γρήγορες ευθείες γροθιές από κοντινή απόσταση και χαμηλά λακτίσματα , ενώ χρησιμοποιεί 3 φόρμες χεριών , ένα μακρύ κοντάρι και σπαθιά πεταλούδες.Για εξάσκηση υπάρχει χαρακτηριστικό ξύλινο ομοίωμα η κούκλα  μουκ γιαν  τζόνγκ . Εδώ βίντεο με τον γνωστό ηθοποιό Τσάκι Τσάν να εξασκείται στην κούκλα :
Στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ :
http://www.wingchunonline.gr/
Επίσης μπορείτε να δείτε και για άλλες σχολές  εδώ :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/5/%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD
 και παραλλαγές ( Dynamic Vin Tshun  &  Wing Tsjun ) εδώ :
http://www.idvta.de/el/?%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%97  και
http://www.wingtsjun.gr/kalos-irthate-sto-wing-tsjun-elladas/
 Ακολουθεί σύντομο βίντεο ωραίου Γουινγκ Τσούν :


15)Γου Τάνγκ - Wu Dang
Εσωτερικό στυλ , ή Ταοϊστικό κουνγκ φου.
Γου Τανγκ
Τα βουνά Γου Ταν , στην επαρχία Χουμπέϊ της κεντρικής Κίνας , παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1994 , ιερή γή του Ταοϊσμού ,είναι η πατρίδα των εσωτερικών στυλ  χάριν της μορφής του Ζάνγκ Σανφένγκ ταοϊστή ιερέα που τα ανέπτυξε ( πιο γνωστά το Τάϊ Τσι Τσουάν και το Πα Κουά Τσάνγκ ή Μπα  Τζι Τσουάν , το Σινγκ Γι Τσουάν )  , μαζί με τις 13 κινήσεις που αποτελούν τον "δρόμο " για το Ταοϊστικό Κουνγκ Φου.Ο Δρόμος ( Wudang San Feng Pai )  περιλαμβάνει, την  αρχή του απείρου Γι Γου Τσί (Yi Wu Ji), το ανώτερο Τάϊ Τσι (Tai Ji), και τα δύο άκρα Λιανγκ Γι (Liang Yi). Μέσα από τα χρόνια του συνδυασμού αυτών των αρχών, διάφορα στυλ αναπτύχθηκαν και άνθησαν, κυρίως: Baguazhang (Πα Κουά Τσάνγκ- η παλάμη των οκτώ τριγράμμων ), Xingyiquan (μορφή και πρόθεση της γροθιάς), Liangyiquan ή Taiyiquan (Γροθιές με τα δύο άκρα ), Xuangongquan (Γροθιά της Σκοτεινής Πύλης ), Baxian (Οκτώ Αθάνατοι), Fuhuquan (Γροθιά  Τίγρη) και ούτω καθεξής.  Έχει επίσης τα  όπλα του,  Wudang Sword ( Ξίφος Γου Τανγκ ) ,Taijijian (Ξίφος Τάϊ Τσι), Baxianjian (Ξίφος των Οκτώ Αθανάτων), και Longhuajian (Ξίφος του Δράκου).  
Για την Ελλάδα δείτε εδώ :
http://www.wudang-principles.gr/
ενώ περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα) δείτε εδώ :
http://www.wudanggongfu.com/
κι εδώ( μπορεί κάποιος να μαθητεύσει στην Κίνα με τιμή περίπου 22500ευρώ για 3 έτη ) : 
http://www.wudang-temple.com/#Start
ιδού και οι 13 φόρμες:
http://www.daoistkungfu.com/academy/Forms2.html

16)Μπα Τζι Τσουάν ( ή Πα Κουά Τσάνγκ ) 
Ba Ji Chuan ή Ba Gua Zhang 

Εσωτερικό στυλ- η παλάμη των 8 τριγράμμων ή η μισάνοιχτη παλάμη της λεοπάρδαλης, βασίζεται σε κυκλική κίνηση και μίμηση των κινήσεων 8 ζώων , προέρχεται από τα όρη Γου Τανγκ ,έχει φυσικά σχέση με τον Ταοϊσμό και το βιβλίο των αλλαγών Ι Τζίνγκ.Έγινε διάσημο όταν έγινε γνωστό πως το εξασκούσε τόσο ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας όσο και οι σωματοφύλακες του Μάο Τσέ Τούνγκ άλλα και του αντιπάλου του Τσάνγκ Κάϊ Σεκ.
Για την Ελλάδα δείτε εδώ :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/6/%CE%A0%CE%B1-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%AC-%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CE%BA
Ακολουθεί σύντομο βίντεο που δείχνει την τέχνη:

17)Νύχι του αετού- Eagle Claw
 ή Γίνγκ Τζάο Φααν Τζι Μεν /Γίνγκ Τζοου Πάϊ  ( YING ZHAO FAN ZI MEN/YING JOW PAI  ) 
Νύχι του Αετού
Φέρεται να ξεκινάει με τον στρατηγό Γιούε Φέϊ ( 1103-1142) ο οποίος εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του λέγεται ότι δεν ηττήθηκε ποτέ και σε καμμία μάχη. Βασική του φόρμα " οι 50 δρόμοι της συνεχόμενης γροθιάς " με τις 108 τεχνικές του στρατηγού, έμφαση στις τεχνικές αρπαγής( Αετός γαρ ) , αλλά και χτυπήματα , λακτίσματα , ρίψεις , εξαρθρώσεις , εναλλαγή κοντινής-μακρινής μάχης ή υψηλής - χαμηλής θέσης , ένοπλες φόρμες με κοντάρια , ξίφη, λόγχες.Εξωτερικό στυλ αλλά και με στοιχεία ενδυνάμωσης της εσωτερικής δύναμης .
Για σχολές στην Ελλάδα δείτε εδώ :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/7/%CE%9D%CF%8D%CF%87%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D
κι εδώ :
http://www.shaolineagleclaw.gr/pages/show_page/12
Ακολουθεί βίντεο με την : 

Eagle Claw Grandmaster LILY LAU


18)Πρέϊνγκ Μάντις Κουνγκ Φου ( Τανγκ Λανγκ Τσουάν )
Χωρίζεται σε βόρειο στυλ ( Τάνγκ Λάνγκ Τσουάν ) και νότιο ( Νάμ Πάϊ Τάνγκ Λάνγκ ) . 
 Τανγκ Λανγκ Τσουάν (Γροθιά του Αλόγου της Παναγίας) 
Το βόρειο στυλ φέρεται να ιδρύθηκε από τον Ουάνγκ Λάνγκ που συγκέντρωσε 17 διαφορετικά στυλ  κατά την περίοδο της δυναστείας των Μίνγκ ( 1368 - 1644  μ.Χ. ) και θυμίζει με τις αγκιστρωμένες θέσεις των καρπών του χεριού το έντομο " αλογάκι της Παναγιάς "  ενώ το νότιο στυλ φαίνεται να ιδρύθηκε αργότερα κατά την δυναστεία των Μαντσού/Τσίνγκ ( 1644 - 1912 μ.Χ. )  και ομοιάζει στην κινησιολογία του με το Γουϊνγκ Τσούν . Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα : 
 http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/39/%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%A6%CE%BF%CF%85
Ακολουθεί σύντομο βίντεο με τις χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών :

19)Σαολίν
Ο βουδιστικός ναός Σαολίν στο Σονγκσάν της επαρχίας Χενάν στην βορειοανατολική Κίνα θεωρείται από πολλούς η μήτρα των πολεμικών τεχνών , μάλιστα και λόγω του μυθικού ινδού δασκάλου Μποντιντάρμα που θεωρείται ότι ίδρυσε τον βουδισμό και το Ζέν στην Κίνα . Η δημοτικότητα του στυλ έχει ανεβεί σημαντικά και από την ομάδα επιδείξεων του ναού , μάλιστα έχουν εμφανισθεί και στην Ελλάδα. 
Σαολίν
Τα στυλ Σαολίν χαρακτηρίζονται ως " εξωτερικά και σκληρά " με έμφαση στην έντονη μυϊκή εκγύμναση , την δύναμη , την αύξηση της αντοχής στον πόνο με την βοήθεια βαρών και αιχμηρών αντικειμένων , ενώ συνδυάζουν την εξάσκηση και με την φιλοσοφία του Ζεν . 
Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/8/%CE%A3%CE%B1%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD
Ακολουθεί βίντεο με σκηνές από την παράσταση που έδωσαν το καλοκαίρι του 2008 στο Ίλιον :

20)Σινγκ Γι Τσουάν 
( X SING YI CHUAN / HSING I CHUAN )
Από τα 3 στύλ του Γου Τανγκ ( Τάϊ Τσι Τσουάν - Πα Κουά Τσάνγκ τα άλλα 2 )  το πλέον μαχητικό , αρκετά για να θυμίζει Σαολίν . 
Σινγκ Γι Τσουάν
Αν και λέγεται πως ο ιδρυτής του ήταν ο στρατηγός Γιούε Φέϊ , ο ίδιος που δημιούργησε το Νύχι του Αετού , ή πολύ αργότερα ο Τσι Λονγκφένγκ ( 1588 - 1662 μ.Χ. ) , αποδεδειγμένα ιστορικά ξεκινάει από τους Μα Σουελί ( 1714 - 1801 ) , Ντάϊ Λόνγκ Μπανγκ ( 1732 - 1801 ) και Λι Νεγκράν ( 1807 - 1888 ) . Η διδασκαλία του στηρίζεται σε 10 ή 12 φόρμες που αντιστοιχούν στις κινήσεις αντιστοίχων ζώων  και στα 5 στοιχεία της φύσης ( μέταλλο , φωτιά , νερό , γή και ξύλο ) .Υπάρχει επίσης εκτενής χρήση όπλων. 
Σύνδεσμος για να βρείτε σχολή :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/42/%CE%A3%CE%B9%CE%BD-%CE%B3%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BD 
Ακολουθεί βίντεο με σύντομη επίδειξη από τον δάσκαλο Feng zheng Bao:

21)Τάϊ Τσι Τσουάν
Πασίγνωστη κινεζική τέχνη πυγμαχίας - υγείας , με εσωτερικό ή μαλακό στυλ, που έχει κυρίαρχα στυλ α)το στυλ Τσεν ( το γρήγορο Τάϊ τσι ) που είναι και το παλαιότερο ( 17ος αιώνας ) , β) το στυλ Γού ( το πλέον μαχητικό ) και γ) το στυλ Γιάνγκ ( υγεία ) . 
Τάϊ Τσι Τσουάν
Χαρακτηριστικό της τέχνης είναι οι διάφορες φόρμες που εκτελούνται με αργές κινήσεις , ενώ σίγουρα όλοι θα έχουμε δει βίντεο ή φωτογραφίες από εκατοντάδες ασκουμένους σε πλατείες ή πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους , ιδίως στην Κίνα .Σύνδεσμος για σχολές :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/9/%CE%A4%CE%AC%CE%B9-%CE%A4%CF%83%CE%B9-%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BD 
Ακολουθεί βίντεο που δείχνει ότι είναι και πολεμική τέχνη  :

22)Τσόϊ Λι Φουτ
( CHOY LEE  FUT )
Άοπλο - ένοπλο σύστημα μάχης - κουνγκ φου -  Νέο σχετικά σύστημα με ιδρυτή τον Τσάνγκ Χέουνγκ ( 1805 - 1875 μ.Χ. ) ο οποίος έδωσε στην τέχνη το όνομα των δασκάλων από τους οποίους διδάχθηκε  3 διαφορετικά στυλ . Οι φόρμες του είναι πολλές και εκτελούνται κατά μόνας ή και με περισσότερα άτομα , ενώ αναγνωρίζονται πάνω από 50 όπλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν .Χαρακτηριστικό στυλ αυτό της τρίαινας των εννέα δράκων , όπλο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Χέουνγκ και που διαθέτει 9 σημεία από τα οποία μπορεί να αρπάξει ρούχα ή όπλα του αντιπάλου .
Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα : 
και :
Ακολουθεί βίντεο επίδειξης :

23)Φου Τζο Πάϊ
( FU JOW PAI )
Η αρπαγή της τίγρης.Σύγχρονο κινεζικό σύστημα που ίδρυσε ο Ουόνγκ Μπιλ Χόνγκ ( 1842 - 1934 μ.Χ. ) ο οποίος έχοντας στο ενεργητικό του το Χούνγκ Κάρ , μαθητεύοντας δίπλα σε κάποιον μοναχό , πρόσθεσε επιπλέον στοιχεία . Ο διάδοχος και ανηψιός του Ουόνγκ Μουν Τόϊ  ( 1907 - 1960 ) το μετέφερε στις ΗΠΑ και γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη άνθηση με τον μαθητή αυτού τον Ουάϊ Χόνγκ . Έχοντας και αγωνιστική διάσταση , κάτι που λείπει στο κουγκ φου , το 1971 στις ΗΠΑ έγιναν οι πρώτοι αγώνες πλήρους επαφής ενώ σήμερα γίνονται με ημι-επαφή και προστατευτικό εξοπλισμό .Ταυτόχρονα υπάρχει και εφαρμογή της τέχνης στην αυτοάμυνα .  
Φου Τζο Πάϊ
Σύνδεσμος που μπορείτε να το βρείτε στην Ελλάδα :
http://www.fujowpai.gr/
και :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/12/%CE%A6%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CE%B6%CE%BF-%CE%A0%CE%AC%CE%B9 
Ακολουθεί βίντεο από ελληνική επίδειξη : 

24)Χουνγκ Καρ
( HUNG KAR ) 
Ιδρυτής του ο Ουόνγκ Φέϊ Χούνγκ ( 1847 - 1924 μ.Χ. ) ο οποίος θεωρείται από τις μεγάλες μορφές και συστηματοποίησε την τέχνη , η οποία έλκει την καταγωγή της από τον ναό Σαολίν . 


Χαμηλές στάσεις , τεχνικές χεριών που ξεφεύγουν  και σε μακρινές αποστάσεις και στόχο την νίκη σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα , ενώ υπάρχουν και όπλα ( πλατύ ξίφος , ξίφη πεταλούδες , ραβδί και βεντάλια ) . 
Ακολουθεί τρίλεπτο βίντεο με επίδειξη φόρμας γερανού - τίγρη :

ΚΟΡΕΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

25)Τάε Κβόν Ντό

Ολυμπιακό άθλημα συνδυασμός πυγμαχίας - λακτισμάτων
Ταεκβοντό
Με επιρροή από το ιαπωνικό καράτε - αν και οι κορεάτες αναφέρουν ότι υπάρχει με την ονομασία Τάε Κιόν εδώ και 1300 έτη, ως αυτόνομη πολεμική τέχνη εμφανίζεται το 1955 από τον στρατηγό Τσόϊ Χόνγκ Χί, ο οποίος ιδρύει και την Διεθνή Ομοσπονδία Τάε Κβόν Ντό το 1966 , γνωστή ως ITF ( International Taekwondo  Federation ).Σήμερα πάντως , το Τάε Κβον Ντό έχει γίνει παγκόσμια γνωστό και ολυμπιακό άθλημα από την μεταγενέστερη ( 1973 ) Παγκόσμια  Ομοσπονδία που έχει κέντρο της την Δύση γνωστή ως WTF ( World Taekwondo Federation ) - "αγωνιστικό " ή ολυμπιακό Τάε Κβον Ντό, με περισσότερη έμφαση στα λακτίσματα , και λιγότερες κινήσεις "φόρμες" από το παραδοσιακό ITF.Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες , και ιδιαίτερα δημοφιλές σε νέες και νέους
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας ITF :
http://www.itf-taekwondo.gr/ 
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας WTF :
http://www.elot-tkd.gr/elot/
Ακολουθεί βίντεο ( χορογραφημένο ) από νέα και αθλήτρια του τάε κβον ντό που αντιμετωπίζει επιτυχώς κλέφτη με γνώσεις street fight : 

26)Τάνγκ Σου Ντό ( Σού Μπακ Ντό )
Συνδυασμός πυγμαχίας - λακτισμάτων 
ΤανγκΣουΝτό
Φέρεται όπως και το Τάε Κβον Ντό ότι ξεκίνησε πριν από 1300 χρόνια , όμως η σύγχρονη μορφή του οφείλεται στον δάσκαλο Χουάνγκ Κί ο οποίος πρώτα το παρουσίασε με την ονομασία Μου Ντούκ  Κουάν , έπειτα Τάνγκ Σου Ντό και τέλος Σού Μπακ Ντό . Κατάλληλο για κάθε ηλικία , άνδρες ή γυναίκες .Για την Ελλάδα μπορείτε να δείτε εδώ : 
http://www.wtsda.com/newsite/listing.php?strRegion=11
 εδώ :
https://el-gr.facebook.com/hellastangsoodo
και εδώ :
http://greektangsoodo.blogspot.gr/
Ενδιαφέρον βίντεο από το 2010 και τον τότε τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ όπου παρουσιάζεται το άθλημα ΜΟΝΟΝ από γυναίκες ενώ απαριθμούνται αρκετοί λόγοι που κάποια ή κάποιος θα έπρεπε να ασχολείτε με τις πολεμικές τέχνες , δείτε το    :
 27)Χαπκίντο 
Συγγενής με την ιαπωνική πάλη Αϊκίντο, με εξαρθρώσεις , ανατροπές , αλλά και τα λακτίσματα των Τάε Κβον Ντό ή Τάνγκ Σου Ντό, όπλα ( ραβδιά , μαχαίρια ) , αυτοάμυνα από καθισμένο σε καρέκλα ή και εύρεση ευαίσθητων σημείων "πίεσης" στο σώμα του αντιπάλου, είναι μία πολεμική τέχνη μόλις 60 ετών με ιδρυτή τον  Γιόνγκ Σούλ Τσόϊ , ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη
Χαπκίντο

 Στην Ελλάδα δείτε εδώ  :  
http://www.hapkidogreece.com/index.php
 ή:    
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles.php?cat_id=25
ενώ δες και αυτό :
http://www.hapkidonet.gr/articles.php?maincatid=10&subcatid=28
Μία παρουσίαση του αθλήματος υπάρχει στο κάτωθι βίντεο :

28)Χάϊντογκ Γκούμντο
ή"Ο Δρόμος του Ξίφους της Ανατολικής Θάλασσας " 
είναι η τέχνη της κορεάτικης ξιφασκίας
Χ Γκούμντο

Εδώ η παγκόσμια ομοσπονδία
http://eng.hdgd.org/01_federation/01_federation_01.html
για την Ελλάδα δείτε εδώ :
http://mart-art.gr/frontend/articles.php?cid=250&scid=251
ενώ ακολουθεί βίντεο ξιφομαχίας:  

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
29)Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου - BJJ
Με την αποστολή στην Βραζιλία δασκάλων του τζούντο από τον ιάπωνα Τζίγκορο Κάνο και τους  εκεί αδελφούς Κάρλο και Χέλιος Γκρέϊσι να διδάσκονται την τέχνη αρχίζει η ιστορία του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου. 
Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου
Στον κόσμο γίνεται ιδιαίτερα γνωστό από την δεκαετία του 1990 με τα πρωταθλήματα UFC ( Ultimate Fighting Championship ) όπου διάφορες πολεμικές τέχνες δοκιμάζονται κάτω από κοινούς κανόνες και οι βραζιλιάνοι παίρνουν αρκετές νίκες . Μάχη κυρίως στο έδαφος , έχει στοιχεία που λείπουν από το τζούντο , ενώ οι διακρίσεις που παίρνει σήμερα στις αναμετρήσεις μεικτών πολεμικών τεχνών ( ΜΜΑ - Mixed Martial Arts)  το έχουν κάνει διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο .
Σύνδεσμος ο ίδιος της ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου :
http://www.jujitsu.gr/
Ακολουθεί βίντεο παρουσίαση του αθλήματος με στιγμιότυπα από αγώνες :

30)Καποέϊρα - Capoeira
Βραζιλία :Χορός και κτυπήματα με χέρια και πόδια , όπως και ανατροπές που θυμίζει καράτε. 
Καποέϊρα
Από αφρικανούς δούλους που μετέφεραν οι πορτογάλοι στην Βραζιλία , από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα , ξεκινάει η προφορική κυρίως παράδοση .Ο δάσκαλος Μανουέλ ντος Ρέϊς  Ματσάντο ( 1899 - 1974 ) άνοιξε την πρώτη κανονική σχολή καποέϊρα και συστηματοποίησε την ύλη και την διδασκαλία της . Οι κινήσεις γίνονται μέσα σε κύκλο ( χόντα ) ενώ πάντα παίζουν μουσική .
Σύνδεσμος για σχολές :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/27/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%AD%CE%B9%CF%81%CE%B1 
Ακολουθεί βίντεο με χορογραφία που όμως δίνει και το κάτι διαφορετικό , αυτό της πολεμικής τέχνης :

31)Κένπο
( ED PARKER'S KENPO )
Αμερικανικό σύστημα που ίδρυσε ο αμερικοχαβανέζος Έντ Πάρκερ ( 1931 - 1990 ) . 
Κένπο/Εντ Πάρκερ -Έλβις ΠρίσλεϋΜε προσανατολισμό στην πρακτική αυτοάμυνα , χρησιμοποιεί χτυπήματα με χέρια και πόδια ( τα χαμηλά λακτίσματα φανερώνουν την κινεζική συνιστώσα ) , ενώ χρησιμοποιεί και όπλα ( μαχαίρι και ραβδί ) .Ο Μπρους Λι , αλλά κυρίως ο Έλβις Πρίσλεϋ υπήρξαν οι διάσημοι που έκαναν το Κένπο περισσότερο γνωστό .  Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα :
http://www.greekkenpo.gr/kenpo/index.php/en/
και επίσης : 
http://www.arenakenpo.gr/home.html
Ακολουθεί βίντεο με τον Εντ Πάρκερ :

32)Κίκ Μπόξινγκ - Kick Boxing
Μαχητικό άθλημα πυγμαχίας - λακτισμάτων . Παρόμοιο με το ταϊλανδέζικο Μούϊ Τάϊ και το γαλλικό Σαβάτ .  
Κικ Μπόξινγκ
Η ιστορία του ξεκινά την δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ ως αντιμετώπιση των νεοεισαγωμένων  τότε ασιατικών συτημάτων , το 1977 μάλιστα ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ένωση Κικ Μπόξινγκ ( WKA ) .Οι αγώνες σήμερα είναι τόσο πλήρους επαφής , όσο και ημι - επαφής , χρησιμοποιείται προστατευτικός εξοπλισμός , και γνωρίζει μεγάλη διάδοση στους νέους που δίνουν μάχη με χέρια και πόδια!Πρακτικότατο , αυτοάμυνα , αλλά αποτρεπικό για άτομα μεγάλης ηλικίας.
 Σύνδεσμος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κικ Μπόξινγκ:
http://www.pok.gr/
και εδώ ( σχολές ) :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/35/%CE%9A%CE%B9%CE%BA-%CE%9C%CF%80%CF%8C%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA
Ακολουθεί βίντεο με τον δικό μας Ζαμπίδη  να τρέχει τον αντίπαλο ( σε ρυθμό ...συρτάκι ) :33)Κραβ Μαγκά - KRAV MAGA
( Μάχη Επαφής ) 
Ισραηλινή πολεμική τέχνη , 100% πρακτικής αυτοάμυνας , άοπλης και ένοπλης , εξειδικευμένη για στρατό , σώματα ασφαλείας , αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας . 
Κραβ Μαγκά 
Δημιούργημα του ισραηλινού Ίμριχ Σντε - Ορ ( 1910 - 1998 )  αποσκοπεί να αντιμετωπίσει εύκολα και γρήγορα κάθε είδους μάχη σώμα με σώμα και απειλές από όπλα  ( μαχαίρια , πιστόλια , τυφέκια κλπ  ) και απευθύνεται ιδίως στους πολίτες που πρέπει να μάθουν γρήγορα αποτελεσματικές τεχνικές . Αποτελεί όμως και επίσημη τέχνη του κράτους του Ισραήλ , με τον στρατό και τις μονάδες ασφαλείας να έχουν εκπαιδευθεί  σε αυτήν . 
Σύνδεσμος  της επίσημης ομοσπονδίας του Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα , όπου μπορείτε να βρείτε κάθε πληροφορία  :
http://www.kravmaga.gr/main/
Ακολουθεί βίντεο με επίδειξη αντιμετώπισης πολυαρίθμων καταστάσεων του Roy Elghanayan :

34)Μικτές Πολεμικές Τέχνες ( ΜΜΑ )
( Mixed Martial Arts ) 
Αγώνες πλήρους επαφής με κάθε είδους τεχνικές που προέρχονται από όλες τις τέχνες και που όμως περιορίζονται από τους τιθέμενους κανονισμούς της εκάστοτε διοργάνωσης . 
ΜΜΑ
Η δημοτικότητά τους σήμερα , οφείλεται στα πρωταθλήματα  Ultimate Fighting Championship ( UFC ) που εισήγαγαν την μάχη σε κλουβί  ( σήμερα το ΜΜΑ διεξάγεται επίσης σε κλουβιά αλλά και σε ρίνγκ ) . Οι ΗΠΑ έχει επίσης ενοποιημένο κανονισμό για το πως θα διεξάγονται αυτού του είδους οι αγώνες.
Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα : 
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/41/%CE%9C%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82
Ακολουθεί βίντεο με παρουσίαση του ΜΜΑ από την εκπομπή του ΑΝΤ1 10 με 1 ( 20011 ) :

35)Μούϊ Τάϊ - Muay Thai
Ταϊλανδέζικη πυγμαχία , πρόγονος του Κίκ Μπόξινγκ , και ταυτόχρονα ίσως το πιο σκληρό άθλημα  ( γι αυτό και δείχνω τόσο στην φωτογραφία όσο και στο βίντεο ότι παρόλη την σκληρότητα κάλλιστα εξυπηρετείται από τις Ελληνίδες ) .  
Μούϊ Τάϊ
Ιστορικά ξεκινά από τον 16ο αιώνα , στα τέλη όμως του 19ου αναβαθμίζεται σε εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης . Τεχνικά έχει 8 όλπα : 2 γροθιές , 2 αγκώνες , 2 γόνατα και 2 πόδια .Σήμα κατατεθέν τα χτυπήματα με τις κνήμες , ενώ  χρειάζεται εξαντλητική προπόνηση για να φτάσεις σε μεγάλες επιτυχίες . Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μούϊ Τάϊ :
http://www.hellas-ifmamuaythai.com/
Σύνδεσμος για σχολές :
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/30/%CE%9C%CE%BF%CF%8D%CE%B9-%CE%A4%CE%AC%CE%B9 
Ακολουθεί βίντεο με την Μαριάννα Καλλέργη  :

36)Ξιφασκία - FENCING
Ολυμπιακό άθλημα , μονομαχίας με ξίφη. 
Ξιφασκία
Φυσικά αν και η χρήση ξίφους χάνεται στα βάθη της ιστορίας , τα ξίφη μονομαχίας και οι πρώτοι όμιλοι ξιφασκίας ξεκινούν από τον 15ο αιώνα , για να φθάσουν στο σημερινό ξίφος άσκησης ( φλερέ ) ή μονομαχίας  ( επέ ) , τα οποία χτυπούν με νύξεις ( με την αιχμή τους )  και την σπάθη ( σάμπρ ) η οποία χτυπά και με την κόψη , ως προερχόμενη από την σπάθη του ιππικού .
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας , όπου μπορείτε να βρείτε σωματεία σε όλην την Ελλάδα και άλλες πληροφορίες :
http://www.fencing.org.gr/index.php/gr/
Ακολουθεί βίντεο με την υποσημείωση πως μετά την σφαίρα του πυροβόλου όπλου η άκρη της λεπίδας του ξίφους είναι το δεύτερο ταχύτερα κινούμενο αντικείμενο στους Ολυμπιακούς αγώνες ...

37)Οκινάουα Τε Τάϊ
Το Οκινάουα Τε Τάϊ Καράτε Ντό , είναι δημιούργημα του Έλληνα Βασίλη Ζαχόπουλου ( 1941 - 2003 ) . Μαθητεύοντας στις ΗΠΑ , επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε την πρώτη σχολή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 , ακριβώς με την " άνοιξη "  του καράτε μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες , και σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 100 σχολές σε όλη την Ελλάδα που ασχολούντο με το δικό του σύστημα .Μετά το 1990 άρχισε η σταδιακή πτώση της δημοτικότητας του συστήματος , ακόμη όμως και σήμερα υπάρχει κόσμος που το ακολουθεί . 

Σύνδεσμος για σχολές μέσα από τον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου :

38)Οπλομαχία ( Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή - Αναγεννησιακή )
Τακτικές μάχης από τον ύστερο μεσαίωνα και την Αναγέννηση . Η ARMA ( Association for Renaissance Martial Arts )ιδρύθηκε το 1992 από τον Τζών Κλέμεντς και στην Ελλάδα υπάρχει από το 2003. 
Οπλομαχία
Η μακριά σπάθη ( long sword )  είναι το κύριο ξίφος εξάσκησης , επίσης το αναγεννησιακό ξίφος του 1 χεριού , το ξίφος  rapier , η μάχαιρα ( messer )  , το εγχειρίδιο rondel , το κοντό δόρυ ( staff  ) , η άοπλη μάχη   (ringen ) ,  μάχη με πλήρη πανοπλία ( harnisch-fechten ) , τεχνική ξίφους και ασπίδιου ( sword and buckler ) όπως και ξίφους και μαχαιριού ( sword and dagger ) .
Σύνδεσμος για την Ελλάδα :
http://www.thearma.gr/
  και   για πληροφορίες : 
http://mart-art.gr/frontend/article.php?aid=1939&cid=246

39)Σαβάτ( Savate )/Μάχη υποταγής( Submission Grappling - Γκράπλινγκ )
Το Σαβάτ είναι Γαλλικό Μπόξ με λακτίσματα , που θυμίζει Κικ Μπόξινγκ.Άρχισε με τον γάλλο Μισέλ Κασώ , από το 1820 , σιγά - σιγά να παίρνει σάρκα και οστά , και έφτασε στην τελική του μορφή στα 1975. 
Σαβάτ
Σύνδεσμος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σαβάτ στο facebook :
https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%84/109425089078665 
Ακολουθεί βίντεο με καλές στιγμές του  γαλλικού μπόξ - Σαβάτ :
 Στην Πάλη Υποταγής ο αθλητής εκπαιδεύεται τόσο σε τεχνικές Ελληνορωμαϊκής και Ελεύθερης Πάλης όσο και σε τεχνικές Τζουτζούτσου.Προέκυψε για την συμμετοχή αθλητών σε αγώνες τύπου UFC. 
Μάχη υποταγής / Submission Grappling
Στην Ελλάδα για την μάχη υποταγής ιδρύθηκε το 2003 η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης Υποταγής - Μάχης Υποταγής ( ΕΟΠΥΜΥ ) η οποία το 2013 ενώθηκε και έγινε Ελληνική Ομοσπονδία ΜΜΑ http://www.ifitnessbook.com/index.php/fight1/fight/item/2474-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%BC%CE%B1
Σύνδεσμος :
http://hellastopteam.gr/ 
Ακολουθεί βίντεο με δύο γυναίκες σε μάχη υποταγής   ( Amanda Leve vs Maria Magana )  :

40)Σέμι Κόντακτ - SEMI CONTACT
Αγώνες ημι-επαφής , μια διαφορετική δηλαδή χρήση κανονισμών που ξεκίνησε στις ΗΠΑ από την δεκαετία του ΄70 με στόχο την αποφυγή τραυματισμών από μαχητικά αθλήματα πλήρους επαφής .
Σέμι Κόντακτ
Ο προστατευτικός εξοπλισμός και τα χτυπήματα που δεν δίνονται με πλήρη δύναμη , αλλά τόσο όσο να τρανταχτεί  ο αντίπαλος , όχι όμως να τραυματιστεί ακόμη και αν δεν φορά προστατευτικά , κάνουν τους νέους να το έχουν ψηλά στην προτίμησή τους . Κίκ Μπόξινγκ , Μούϊ Τάϊ , Ιαπωνέζικο καράτε ή κινεζικό Κουνγκ Φου /Γου Σου έχουν τέτοιες διοργανώσεις . Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους αγώνες από τις ομοσπονδίες του Κικ Μπόξινγκ και του Κουνγκ Φου / Γου Σου .
Σύνδεσμος εδώ :
http://www.pok.gr/
και εδώ :
http://www.wushu.org.gr/ 

41)Σκοποβολή ( Πρακτική  )
( IPSC )
Αν και η σκοποβολή είναι ολυμπιακό άθλημα , η Πρακτική Σκοποβολή ( IPSC ) δεν είναι , τουλάχιστον ακόμη. Οργανωμένοι αγώνες , σωματεία , αθλητές φυσικά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα , αλλά και διεθνώς . 
Πρακτική Σκοποβολή
Αν θέλετε , να δοκιμάσετε την αίσθηση ( πέραν του λειόκαννου τουφεκίου ) και του πιστολιού ( μοναδική περίπτωση αφού στην χώρα μας δεν επιτρέπεται στους πολίτες της ) μπορείτε να το κάνετε ως αθλητές πρακτικής σκοποβολής .
Σύνδεσμος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ( ΣΚΟΕ ) , όπου μπορείτε να βρείτε όλους τους συλλόγους που ασχολούνται με το άθλημα της σκοποβολής , όπως επίσης και κάθε είδους πληροφορία και σχετική νομοθεσία   :
http://www.shooting.org.gr/
Ακολουθεί βίντεο από την Ελληνική Λέσχη Πρακτικής Σκοποβολής :

42)Τζιτ Κουν Ντο
( JEET KUNE DO )
Ο Τρόπος της Κλεμμένης Γροθιάς ! Ιδρυτής του ο διάσημος Αμερικανοκινέζος Μπρους Λή ( 1940 - 1973 ).  

Η μαθητεία του στο Κουνγκ Φου , στο γουίνγκ τσούν ( δάσκαλός του ο Γιπ Μαν ) , η συνεργασία του κατόπιν με τον Ντάν Ινοσάντο  για 9 έτη , το πάντρεμα 26 διαφορετικών τεχνών , έφτιαξαν ένα σύστημα σύγχρονης μάχης αλλά ταυτόχρονα και τρόπου σκέψης : Αναζήτησε την δική σου εμπειρία , Απορρόφησε ό,τι είναι χρήσιμο , Απέρριψε  ό,τι είναι άχρηστο , Πρόσθεσε ό,τι είναι πραγματικά δικό σου ! Ο πρόωρος θάνατος του Μπρους , άφησε μεγάλο κενό στην εξέλιξη που ο ίδιος θα έδινε στην τέχνη του .
Σύνδεσμος διεθνής ( στα αγγλικά ) από όπου μπορείτε να δείτε πρόσωπα και ιστοσελίδες :
Σύνδεσμος για την Ελλάδα , από όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες , σχολές , κλπ :
Ακολουθεί βίντεο παρουσιάσης της τέχνης  από ισπανούςαθλητές με αφιέρωση στιγιοτύπων του Μπρούς Λή:

Επίσης βίντεο 35 δευτερολέπτων που δείχνει τον Μπρους προσκεκλημένο σε εκπομπή να :


43)Τοξοβολία- ARCHERY
Ολυμπιακό αγώνισμα . Αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στους ολυμπιακούς αγώνες του 1900 , μόνιμα υπάρχει από το 1972 .Ο στόχος αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους , η απόστασή του κυμαίνεται από 30 - 90 μέτρα , όπως και το μέγεθός του από 80 - 122 εκατοστόμετρα.
Τοξοβολία

Τα ολυμπιακά τόξα ( σκοπευτικά αντίκυρτα ) είναι αυτά που χρησιμοποιούνται , όμως υπάρχουν και τα σύνθετα ( με τροχαλίες )  που χρησιμοποιούνται και από κυνηγούς ή άλλους . 
Σύνδεσμος της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Τοξοβολίας :
http://www.archery.org.gr/ 
Ακολουθεί βίντεο παρουσίασης της τοξοβολίας με πολλές πληροφορίες ( μικροί ολυμπιονίκες ) :

44) Τσαπ Κουν Ντο 
( CHAPKOON DO )
Η πολεμική τέχνη που έρχεται από την Σιγκαπούρη.Ιδρυτής της στα τέλη της δεκαετίσς του ΄60 ο Λεόνγκ Σιού Τσόνγκ , ο οποίος ένωσε τεχνικές από το Τσόϊ Λι Φουτ , το Σότοκαν καράτε , Το Τάε κβον Ντό και το κινέζικο Μπόξ . 
Τσαπ Κουν Ντο
Οι αθλητές διδάσκονται τόσο σκληρό όσο και μαλακό  στυλ μάχης , ενώ χρησιμοποιούνται και όπλα : σπαθί , διπλά κοντά σπαθιά , κοντό και μακρύ κοντάρι , δόρυ , ομπρέλλα , τσεκούρι .
Σύνδεσμοι για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και σχολές :
http://chapkoondo.gr/
και 
http://chapkoondoperama.webs.com/
και  
http://www.asermis.gr/chap-koon-do/ Ακολουθεί βίντεο όπου παρουσιάζεται πρακτική τεχνική αυτοάμυνας : 

45)Φιλιππίνο Κόμπατ Σύστεμ ( Άρνις - Εσκρίμα - Κάλι )
Arnis-Escrima-Kali
Φιλιππινέζικα ένοπλα και άοπλα συστήματα.  

FCS- Φιλιππίνο Κόμπατ Σύστεμ
Η Κάλι ( κίνηση του χεριού ) είναι η αρχαιότερη τέχνη από τις τρείς και θεωρείται η πιό ολοκληρωμένη , περιλαμβάνει 12 πεδία μάχης , η Άρνις  με 4- 6 πεδία και η Εσκρίμα 9 πεδία , είναι οι 2 στρατιώτες και η Κάλι ο στρατηγός . Η Κάλι έχει αναπτυχθεί ειδικά για να χρησιμοποιεί την λεπίδα  ενώ οι άλλες δύο τα ραβδιά . Όπλα που χρησιμοποιούνται : Διπλό ραβδί , μονό ραβδί , μονό στιλέτο , διπλό στιλέτο , μεγάλη λεπίδα , μακρύ και κοντό ξίφος και στιλέτο , μαστίγιο. Η τεχνική εξυπηρετείται καλά από την γεωμετρία . Η φιλιππινέζικη αυτή τέχνη είναι εξαιρετικά δημοφιλής όσον αφορά την αντιμετώπιση μαχαιριών στην σύγχρονη πραγματικότητα , είναι ένα ένοπλο σύστημα μάχης εξαιρετικά ρεαλιστικό .
Σύνδεσμος διεθνής ( facebook - World Knife Fighting System ) για μάχες με μαχαίρια :
https://www.facebook.com/WkfsWorldKnifeFightSystem
Σύνδεσμος για σχολές στην Ελλάδα : 
http://www.polemikes-tehnes.gr/sxoles-cat/34/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84-%CE%A3%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%82
Ακολουθεί βίντεο με τον Ντάν Ινοσάντο να παρουσιάζει τεχνικές  : 

46)Συστέμα 
Συστέμα ( ή και συστέμα Σπετνάζ ) , είναι η ρωσσική πολεμική τέχνη.


Αυτοάμυνα που αντιμετωπίζει , καθηλώνει , αποτρέπει τον ή τους αντιπάλους, εκπαίδευση με οποιαδήποτε στάση του σώματος άοπλης αλλά και μάχης με μαχαίρι ή και τυφέκιο.Σωστή αναπνοή , σωστή στάση του σώματος , σωστή κίνηση.Ελέγχει 6 σημεία του σώματος ( αγκώνες , λαιμός , γόνατα, μέση , αστραγάλους , ώμους ) βρίσκοντας τα σημεία πίεσης . 
Σύνδεσμος για σχολή στην Ελλάδα και περισσότερες πληροφορίες:
http://www.russiansystema.gr/
Ακολουθεί βίντεο :
Τέλος, αντί επιλόγου , η παραπάνω ανάρτηση  είναι ανοιχτή για ανανέωση σε  οποιαδήποτε τέχνη μου διέφυγε  ή άλλαξε κάτι για αυτήν στην Ελλάδα , καθώς και στις δικές σας συμπληρώσεις και παρατηρήσεις .Ο στόχος είναι να μην μείνει Έλληνας , οιασδήποτε ηλικίας , που να μην γνωρίζει στο μέλλον κάποια πολεμική τέχνη!
ΑΥΤΟΜΕΔΩΝ

1 σχόλιο:

 1. Φίλε Αυτομέδων,
  συγχαρητήρια για την εκπληκτική σου εργασία σχετικά με τις πολεμικές τέχνες που υπάρχουν, καθώς και τον τρόπο που τα παρουσιάζεις ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, να μπορεί να σχηματίσει μια καθαρή εικόνα και να επιλέξει τι θέλει και τι του ταιριάζει!
  Για όλες αυτές σου τις εργασίες, καθώς και το ιδιαίτερο ύφος του ιστολογίου σου που το κάνει ενδιαφέρον και μοναδικό και θέλοντας να σε τιμήσω, σου αποδίδω το βραβείο του καλύτερου ιστολογίου, όπως και εγώ το παρέλαβα από άλλο φιλικό μπλόγκ.
  Στο http://katahthoniosdemon.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6215.html θα δεις τις λεπτομέρειες και θα "παραλάβεις" το βραβείο σου.
  Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις το ιδιαίτερο αυτό έθιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η καταξίωση του ιστολογίου σου στα δικά μου μάτια, είναι δεδομένη.
  Καλή συνέχεια φίλε!
  ΛΥΚΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή